BADAR SMKANT BADAR SMKANT: 10 TIPS MAKAN DI BULAN RAMADHAN

Monday, 1 August 2011

10 TIPS MAKAN DI BULAN RAMADHAN



   1.   Berbuka dengan membaca doa.
   
   2.   Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
   
   3.   Bolehlah makan nasi & "noodles"

            Nasi                    "Noodles"
            Nasi putih            Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
            Nasi ulam            Koayteow  }
            Nasi kerabu

    4.    Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
   
   5.    Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
   
   6.    Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
   
   7.    Berhenti makan sebelum kenyang.
   
   8.    Lebihkan minum air.
   
   9.    Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
  
   10.   Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
           adalah seperti berikut:
           
            Nasi putih               Oats/ Nestum
            Roti/ Ban                Buah-buahan/ Kurma
   
   Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.
http://healthycampus.usm.my/pages/upload/colbin/10_tip1.gif"BADAN SIHAT RAMADHAN BERKAT"

-admin Junonymous-

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen